вторник, 7 апреля 2015 г.

Фріланс для новачків: лекція 2. Особливості фрілансу



(Эта и несколько последующих публикаций предназначены для определенной целевой аудитории).
Поговоримо про особливості фрілансу.
Перше і головне, що треба запам’ятати – фріланс жодним чином не пов'язаний з фахом, з професією, зі спеціальністю. Фріланс є просто формою ведення бізнесу.
Що відрізняє її від інших форм?
1. Свобода вибору та прийняття рішень.
Фрілансер самостійно вирішує, чим, як і коли займатися. Власний бізнес можна будувати на основі отриманої під час навчання професії або ж на будь-якій іншій основі чи з будь-якої іншої причини, від наявності необхідних навичок до тимчасової концентрації попиту на ту чи іншу послугу.
Така свобода виглядає принадною, але ж вона також означає, шо відповідальність за хибні рішення, помилки в діяльності, невдалі фінансові результати лягає на того ж фрілансера. Більш того, супутні обов’язки (закупки, маркетинг, логістика, забезпечення роботі комп’ютерів, бухгалтерія, тощо – абсолютно все аж до прибирання на робочому місті; все те, для чого на підприємстві або в компанії існує відповідна посада) мусить виконувати сам фрілансер.
2. Гнучкість.
Фріланс-бізнес дає можливість регулювати більшість аспектів діяльності – від сфери до робочого графіка. Фріланс можна поєднувати зі штатною роботою або з доглядом за малими дітьми; часто клієнта не цікавить, коли й у який спосіб виконано завдання, аби тільки кінцевий продукт відповідав вимогам. Тому фрілансер легко приходить до оптимального для себе та близьких режиму роботи.
3. Високий потенціал заробітку.
Це стосується більшості видів діяльності. Фрілансер не віддає частку заробленого «на розвиток» чужої фірми і якщо вкладає гроші, то у самого себе та свій бізнес. Податкові схеми зазвичай простіші та менш обтяжливі. Винагорода обговорюється з клієнтом у кожному випадку (або з кожним клієнтом), і фрілансер, якщо вміє, може виторговувати для себе найкращі умови.
А коли заробітку немає, то знову ж винуватий в цьому він сам.
4. Необхідність у додаткових знаннях, вміннях та навичках.
Розповсюдженою помилкою є впевненість в тому, що для досягнення успіху у фрілансі вистачить високої професійної кваліфікації. Це абсолютно хибний погляд! До прикладу, безпосередньо в моїй сфері (письмовий переклад) можна бути навіть геніальним перекладачем; та якщо сидіти мовчки, про цю геніальність ніхто не дізнається. То ж треба виходити «на люди», рекламувати та просувати себе, що потребує специфічних вмінь, яких нам у профільних вишах не викладали.
Щоби започаткувати фріланс-бізнес, вистачить досить невеликого обсягу таких знань та вмінь. Подальший розвиток та кінцевий успіх залежать від багатьох факторів, в тому числі вміння вести власний бізнес, і чим більше ви вмієте та знаєте, тим вищі ваші шанси на успіх.
5. Необхідність самоконтролю, самодисципліни, адекватної самооцінки.
One-man business, сам собі хазяїн, сам собі директор та виконавець… Інколи наслідком цього стає потакання власним лінощам, вадам, жадібності, а також втрата здатності адекватно оцінити якість своєї праці. Знову приведу приклад із власного досвіду. Із майже тисячі претендентів, які прагнули співпрацювати зі мною, залишилося не більше двох десятків. Майже всі решта, що називали себе перекладачами та були ними за дипломами, як з’ясувалося, не мали достатніх професійних вмінь для виконання навіть відносно простих професійних завдань. Між тим багато з них щиро вважали, що можуть перекладати, а мої зауваження часто тлумачили як зайву вибагливість («Місцеве бюро перекладів влаштовує, а вас чомусь ні»).
Для початку фріланс-бізнесу не завжди потрібні великі інвестиції: як правило, майбутній фрілансер намагається продати ті свої вміння, які вже існують. На відміну від фрілансу, незалежне виробництво передбачає значно більших інвестицій – зокрема, часу, оскільки виробничий цикл має ту чи іншу, інколи досить значну, тривалість. Відповідно, якщо обрати незалежне виробництво, значно зростає важливість правильного вибору сфери докладання зусиль і продуманість бізнес-плану; невраховані на етапі планування помилки можуть звести нанівець усі спроби і поховати кінцевий результат.
Кінець другої лекції. Питання, будь ласка, ставте у стрічці ФБ.

Комментариев нет:

Отправить комментарий